Mikor hívjunk villanyszerelőt?

Mikor hívjunk villanyszerelőt?

Amikor több dolgot is használunk egyszerre, például mosunk, megy a klíma és közben elindítjuk a mosogatógépet is, lehet, hogy elmegy az áram otthonunkban, mert a hálózat nem bírja a sok elektromos berendezés egyidejű működését.

Hívjuk a villanyszerelőt!

Ha a biztosíték folyton lekapcsol, amikor már működő berendezéseink mellé újakat indítunk el, arra kell gyanakodnunk, hogy a hálózat már nem bírja el ezt a sok eszközt, azaz a bekapcsolásukkor felmerülő extra energiaigényt. Régebben épült házakban ezen egyáltalán nem kell meglepődnünk. Ilyenkor biztosan probléma van a vezetékek keresztmetszetével, és még az is lehet, hogy a falban, ún. dobozokban lévő kötések sem megfelelőek. A régi, elhasználódott gumiszigetelésű vezetékek igen veszélyesek, zárlatokat okozhatnak, melyekből akár tűz is keletkezhet otthonunkban. Ha többször is előfordult már, hogy lekapcsolt az áramvédő otthonunkban, ne várjunk nagyobb problémára, hívjunk villanyszerelőt, aki átnézi a vezetékeket és szükség esetén újakat húz be.

Mit szerel a villanyszerelő?

A villanyszerelő leggyakrabban villanyvezetéket szerel, de ezen túl is vannak feladatai. Ő gondoskodik otthonunk világításáról a vezetékek behúzásával, a konnektorok és villanykapcsolók, valamint a csillárok, mennyezeti lámpák és a beépített világítás beszerelésével. A villanyszerelő helyezi üzembe elektromos tűzhelyünket, sütőnket, páraelszívónkat, kazánunkat vagy cirkónkat és más elektromos berendezésünket. Sok eszköz beszerelésénél a garancia feltétele is, hogy megfelelő szakember végezze el vadonatúj eszközünk beszerelését. Villanyszerelő szakember gondoskodik a több fázis bekötéséről, ha nagy energiafelvételű eszközöket, például elektromos tűzhelyet szeretnénk üzemeltetni otthonunkban.

Ha átalakítjuk, felújítjuk lakásunkat, sokszor más helyre kerülnek a villanykapcsolók, konnektorok, vagy szekrénybe, gipszkartonba épített világítást szeretnénk. Ilyenkor is villanyszerelőt kell hívjunk. Célszerű már a lakás megvilágításának újratervezésekor igénybevenni segítségüket, így egy jól megvilágított lakásban élhetünk, de mégis elfogadható szinten maradhat energiafogyasztásunk. Egy átlagember el sem tud igazodni a sokféle lámpatípus előnyei és hátrányai között, nagyon nem mindegy, hogy spot vagy halogén lámpát teszünk egy adott helyre.

Szórakoztató elektronikai szerelések

Amikor vásárolunk egy házimozi rendszert, vagy legalábbis egy komolyabb hangfalrendszert, hasznos lehet villanyszerelő segítségét kérni beszerelésükhöz. Ők pontosan tudják, hogy milyen típusú vezetékekre van szükségünk az adott berendezésekhez, rengeteg féle vezeték létezik, magunktól nem biztos, hogy az ideálisat választanánk. Ezzel ugyan magasabb lesz a ráfordításunk, viszont egészen biztosan jobb hangzást érhetünk el. Ráadásul arra is számíthatunk, hogy a kábeleket profi módon fogja elvezetni, így nem kell majd a takarításkor küzdenünk velük, ami még az élettartamukat is meghosszabbítja.

A villanyszerelés veszélyes!

Az áram veszélyes dolog, semmiképpen se próbáljuk meg saját erőből megoldani az ilyen jellegű szereléseket. Lehet, hogy az interneten találhatóak szerelési leírások, de szakszerűtlen kivitelezés esetén a kötések helyénél, vagy a rejtett világításnál túlmelegedés léphet fel, mely akár tüzet is okozhat.